Welke olie is geschikt om te masseren?
Er zijn heel wat oliën die geschikt zijn om mee te masseren. Het lijkt misschien wat raar, maar elke olie die je kan consumeren en die je dus in de keuken gebruikt, kan je in principe ook op je huid aanbrengen. Ze zijn dus zeker ok voor een massage. Zelf gebruik ik weliswaar geen olie uit de keuken in mijn massagepraktijk, maar het kan wel. Ja, het is dus ok om met de olijfolie uit je keukenkast te masseren. Geen massageolie in huis hoeft geen excuus te zijn om geen massage te geven.

Eigenschappen van de ideale massageolie
De ideale massageolie voldoet aan volgende criteria:
- De massageolie zorgt voor de juiste gladheid. Enerzijds moeten de handen van de masseur vlot over de huid glijden. De huid moet hiervoor voldoende glad zijn. Anderzijds mag de huid ook niet té glibberig worden. Anders glijden je handen te snel over de spieren en verliezen ze het contact.
- Het is aan te raden om voor een natuurlijke olie te kiezen. Een olie op minerale basis legt een film op de huid en sluit ze af. Een natuurlijke olie daarentegen zal de huid voeden.
- De geur van de olie kan ook een rol spelen. Moet de persoon die je masseert onmiddellijk nadien aan het werk? Dan kan het een goed idee zijn om een neutraal geurende olie te gebruiken. En een geur die als onaangenaam wordt ervaren kan uiteraard een domper leggen op de ontspannende ervaring die een massage hoort te zijn.
Vaak gebruikte basisoliën
Oliesoorten die vaak als basisolie worden gebruikt voor een massage zijn zoete amandelolie, jojoba-olie, zonnebloemolie, kokosolie, olijfolie, perzikpitolie of avocado-olie. Een mix van verschillende van deze oliën is uiteraard ook mogelijk.
Toevoegen van etherische oliën
Aan deze basisolie kan je indien gewenst een etherische olie toevoegen. Een etherische olie is een olie verkregen uit plantenmateriaal (de bloem, de vrucht, de schors, de schil,…). Je kan een etherische olie of een mix van verschillende etherische oliën aan massageolie toevoegen voor de geur en voor de aan de gebruikte planten toegeschreven werking.
Welke olie gebruik ik zelf graag?

Zoete amandelolie
Zoete amandelolie is een olie die ik zeer graag gebruik bij het maaseren. Hij is geschikt is voor de meeste huidtypes. Amandelolie is vrij neutraal van geur en heeft een aangename textuur om mee te masseren. Bij iemand met een notenallergie gebruik je hem beter niet.
Jojoba olie
Jojoba-olie bevat veel vitamine E en is een zeer fijne olie. Hij wordt ook vaak gemengd met andere oliën. Jojoba-olie is lang houdbaar en zorgt er ook voor dat mengsels waarin hij is verwerkt langer goed blijven. Ik gebruik hem soms in combinatie met amandelolie. Jojoba-olie is ook erg geschikt om te gebruiken in het gezicht. Zeker in de zomer, als het warm is, is pure jojoba-olie erg aangenaam om mee te werken. Hij voelt namelijk minder vettig aan dan amandelolie. Jojoba olie heeft als nadeel dat hij vrij duur is. Er zijn ook verschillende kwaliteiten in, dus het kan zijn dat je even moet zoeken voor je er één hebt gevonden die je bevalt.
Arnica Massageolie (Weleda)
Deze massageolie haal ik wel eens uit de kast voor gebruik bij vermoeide spieren. Hij is bovendien gemakkelijk verkrijgbaar. Door de toevoeging van arnica (valkruid) is het een olie die de doorbloeding stimuleert en de spieren verwarmt. Tegelijkertijd werkt hij ontspannend voor de spieren. Hij heeft een positieve werking bij spierkramp en overbelaste spieren. Als basisolie worden hier zonnebloem- en olijfolie gebruikt. Hij heeft wel een meer uitgesproken geur dan amandel- of jojoba-olie. Maar de meeste mensen ervaren die als aangenaam, dus dat hoeft zeker geen nadeel te zijn.
Mogelijke allergieën
Meestal worden de hierboven beschreven oliën goed verdragen. Zoals al vermeld kunnen mensen die allergisch zijn voor noten ook allergisch reageren op olie gemaakt van noten, zoals amandelolie. Hoe meer bestanddelen in de olie, hoe groter de kans dat iemand er allergisch op reageert. Let zeker op met geparfumeerde massage-olie. Die lokt veel vaker een allergische reactie uit dan een natuurlijke olie. Wie een massage laat doen en weet heeft van bepaalde allergieën laat dat dan ook best op voorhand weten aan zijn of haar massagetherapeut.
Mag ik zelf mijn massage-olie meebrengen?
Wie in mijn praktijk een massage boekt en om welke reden dan ook graag heeft dat een specifieke olie wordt gebruikt tijdens een massage mag deze gerust zelf meebrengen. Breng me wel op voorhand op de hoogte van de samenstelling (en eventuele werking) van de olie.
Meer advies?
Ik schreef meerdere artikels met tips om te leren masseren. Hier vind je een overzicht. Ik had het onder andere over de alternatieven voor een massagetafel en maakte ik een lijstje met 10 handige massagetips.
Wil je graag zelf (beter) leren masseren, samen met je partner of een vriend(in), en uitleg krijgen van een professional? Kijk dan zeker ook eens naar mijn aanbod van massageworkshops, alleen voor jullie twee. Gedurende 2 of 3 uur geef ik jullie een hoop praktische tips om zelf te masseren, toon ik een aantal technieken en oefenen jullie deze bij mekaar.
[…] Welke olie is geschikt om te masseren? Er zijn heel wat oliën waarmee kan worden gemasseerd. De meeste oliesoorten die in de keuken worden gebruikt zijn eigenlijk ook geschikt voor een massage. Geen massageolie in huis hoeft dus geen excuus te zijn om geen massage te geven. De ideale massageolie voldoet aan volgende criteria: De… lees meer… […]