Hartcoherentietraining als hulpmiddel om beter om te gaan met stress
Ik vind het zelf een beetje verbazend maar tot voor kort had ik nog nooit gehoord van hartcoherentie. Dat onze ademhaling een goed instrument was om meer rust te vinden, daar was ik al langer van overtuigd. Maar de wetenschappelijke basis erachter en de link met ons hartritme, daar was ik amper van op de hoogte. Tot er toevallig een webinar over hartcoherentie op mijn pad kwam, ik mij zonder veel nadenken inschreef en nadien absoluut meer wou weten.
Blijven ademen
Het webinar en google brachten mij bij het boek Blijven Ademen van Katrien Geeraerts. Het boek begint bij het begin. Wat is stress eigenlijk en wat doet het met ons lichaam? Hoe herstellen we ervan en wat als dat herstel niet voldoende gebeurt en de stress chronisch wordt.

Herstel door hartcoherentietraining
Stress en burn-out worden vaak vanuit een psychologisch-therapeutische hoek benaderd. En dat is niet onbelangrijk, want je manier van denken speelt zeker een rol in hoe je omgaat met stress. Maar er zit ook een belangrijk lichamelijk aspect aan stress en burn-out. Wie last heeft van stress kampt met een onevenwicht in het autonome zenuwstelsel (het gedeelte van het zenuwstelsel dat zijn werk doet zonder dat we daar bewust iets voor moeten doen. Het stuurt onze ademhaling, hartslag, spijsvertering,..). Bij wie last heeft van stress blijft wat Katrien het gaspedaalzenuwstelsel noemt actief. Ook wel het orthosymphatische zenuwstelsel genoemd. Daartegenover staat het rempedaalzenuwstelsel of parasympathische zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat we tot rust komen. Die twee delen van het zenuwstelsel kende ik dan weer wel. Want het is ook dat laatste (het parasympathische zenuwstelsel) dat ik ook probeer te stimuleren tijdens een ontspannende massage.
Ons zenuwstelsel beïnvloeden
We hebben weinig invloed op de functies van het autonome zenuwstelsel. Behalve op onze ademhaling. Je kan de werking van je maag niet stilleggen, maar wat je wel kan is bewust sneller of trager gaan ademen. Of dieper of oppervlakkiger. Wat ik tot voor kort niet wist is dat we op die manier ook een invloed hebben op onze hartslag. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat er een verband is tussen onze ademhaling en onze hartslagfrequentie. Door adem te halen op een bepaald ritme kunnen we meer regelmaat brengen in ons eigen hartritme. Ons hart gaat met andere woorden regelmatiger slaan, waardoor we rustiger worden en lichaam en geest tot rust komen en herstellen.
Ademen op het ritme van een app op mijn smartphone
Ik gebruik op aanraden van het boek een app op mijn smartphone om enkele minuten per dag het voor mij meest geschikte ademhalingsritme aan te houden. Maar ademhalingsoefeningen kunnen uiteraard ook zonder app. Zelf gebruik ik de app ‘paced breathing’ en ik merk dat dat voor mij een goed hulpmiddel is.
Voor wie?
Het boek is er voor wie last heeft van stress, burn-out of hyperventilatie. Het is zeker ook nuttig voor wie niet het gevoel heeft onder veel stress gebukt te gaan. Want voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Ik heb er veel uit opgestoken. Voor mezelf en om anderen beter te kunnen helpen.
Vraagt hartcoherentietraining veel discipline?
3 keer per dag 6 minuten oefenen is ideaal. Het vraagt dus op zich niet echt veel tijd, al moet je er wel drie keer per dag mee bezig zijn. Als alternatief wordt 2x 10 minuten voorgesteld, en ik moet zeggen dat ik dat zelf vaak beter haalbaar vind dan 3x per dag te oefenen.
Waar kan ik het kopen?
Voor wie interesse heeft: Blijven ademen, geschreven door Katrien Geeraerts is zowel te vinden op de website van Katrien, in de betere boekhandel als online te bestellen. Wie eerst eens wil kijken of het iets voor hem/haar is kan het boek uiteraard ook vinden in de meeste bibliotheken.
Zelf kocht ik ook nog een hartritmemonitor met oorsensor van het merk Kyto om effectief het resultaat van de oefeningen te kunnen opvolgen en zo mijn eigen lichaam beter te leren kennen. Niet nodig om de oefeningen te kunnen doen, wel handig om te kunnen vaststellen dat wat je doet inderdaad een effect heeft op je hartritme.
Geef een antwoord